Reducerea deșeurilor: introduce colecția gunoiului cu tehnologia Blockchain

Ne poate ajuta tehnologia Blockchain să scapam de gunoi? Un număr de companii care lucrează pe soluții de gestionare a deșeurilor și soluții de reciclare bazate pe Blockchain  cred acest lucru.

Prea multă gunoaie, prea puțină responsabilitate

Până în prezent, au apărut două provocări principale legate de gestionarea deșeurilor, în centrul eforturilor de a construi soluții mai bune de gestionare a deșeurilor prin intermediul blocului.

Poate că cea mai mare problemă cu care se confruntă industria de gestionare a deșeurilor este aceea că există pur și simplu atât de mult deșeu. În întreaga lume, generarea de deșeuri solide se preconizează să crească cu 70% între 2010 și 2025. Odată cu creșterea volumului de deșeuri, se întâmplă și dificultatea de a găsi un loc pentru a pune totul în pericol, fără a polua.

O modalitate importantă de combatere a acestei probleme este utilizarea mai eficientă a reciclării pentru a reduce cantitatea de deșeuri care ajunge la depozitele de deșeuri. Asta fac orașele ca San Francisco, pe măsură ce urmăresc un obiectiv „zero deșeuri„.

Totuși, creșterea ratelor de reciclare este mai ușor de spus decât de multe ori. Consumatorii sunt uneori confundați cu privire la ceea ce poate fi reciclat sau cum se poate face acest lucru. De cele mai multe ori, acestea nu sunt stimulate să recicleze, deoarece efortul suplimentar necesar pentru sortarea și depozitarea materialelor reciclabile duce, de obicei, la o recompensă financiară redusă. În multe cazuri, nu există niciun stimulent financiar pentru a recicla deloc. Când există astfel de stimulente, acestea tind să vină sub forma taxelor de depunere a sticlelor care nu respectă ritmul inflației.

Acești factori ajută la a explica de ce, în Statele Unite, doar aproximativ 23% din sticlele reciclabile sunt de fapt reciclate.

O altă problemă majoră privind gestionarea deșeurilor rezultă din răspunderea limitată în cadrul rețelelor care transportă deșeurile de la gospodării și întreprinderi la depozitele de deșeuri.

Consumatorii care sortează cu grijă reciclabilele din gunoi au puține posibilități de a ști că acestea nu ajung în depozitele de deșeuri în ciuda eforturilor depuse, deoarece în majoritatea cazurilor este imposibil ca consumatorii să urmărească deșeurile odată ce părăsesc bordul. De asemenea, este dificil să se asigure că contractorii de taxe le percep guvernele locale pentru a elimina deșeurile – care sunt măsurate de obicei în funcție de greutatea deșeurilor – sunt calculate cu exactitate. Lipsa de responsabilitate și vizibilitate în cadrul rețelelor de gestionare a deșeurilor încalcă și mai mult reciclarea, făcând dificilă gestionarea ecologică a deșeurilor.

Dar un număr de companii construiesc platforme care utilizează blocuri pentru a rezolva aceste probleme.

Punga de plastic

Înființată în 2013, punga de plastic a fost printre primele organizații care au apelat la tehnologia blocurilor ca o modalitate de îmbunătățire a gestionării deșeurilor. Se concentrează în mod special pe reducerea cantității de deșeuri de plastic care poluează oceanele.

Viziunea grupului este simplă: prin utilizarea plăților de tip cryptocurrency pentru a recompensa oamenii pentru reciclarea deșeurilor din plastic, speră să ofere un sistem de stimulare mai bun, îmbunătățind în același timp calitatea vieții pentru persoanele care participă la rețelele sale de reciclare.

Comportamentele de reciclare pe bază de criptograme sunt importante nu numai pentru că oferă stimulente financiare pentru reciclare, care pot fi mai valoroase decât depozitele de sticle disponibile în țările dezvoltate, dar și pentru că permit plăți pentru persoanele care beneficiază de acces la bănci din țările în curs de dezvoltare și, prin urmare, nu pot fi plătite în alte moduri de reciclare. Dat fiind faptul că o mare parte din gunoiul lumii se termină în țările în curs de dezvoltare, recompensele pentru reciclarea criptocurrency promite să fie deosebit de inovatoare pentru creșterea ratelor de reciclare la nivel mondial – și, prin extindere, reducerea deșeurilor totale.

Recereum

Recereum folosește blocul pentru a face față unei alte provocări legate de reciclare: sortarea deșeurilor sau procesul de sortare a materialelor reciclabile de la alte tipuri de deșeuri.

Proiectul construiește o platformă care va permite municipalităților și altor organizații să recompenseze sortarea corectă a deșeurilor. În cele din urmă, proiectul speră să meargă mai departe prin lansarea de dispozitive ca automatele de vânzare unde consumatorii se pot transforma în reciclabile de specialitate, cum ar fi bateriile.

Swachhcoin

Swachhcoin își propune să îmbunătățească nu doar reciclarea, ci și întregul proces de gestionare a deșeurilor prin combinarea tehnologiei de tip blockchain cu analizele de date de mari dimensiuni și cu dispozitive inteligente cu IoT. Tokenul său digital, numit și „Swachhcoin”, servește în primul rând ca sistem de plăți pentru a recompensa gospodăriile individuale pentru participarea la platformă, dar compania mai spune că dezvoltă alte tehnologii pentru a îmbunătăți eficiența gestionării deșeurilor odată ce deșeurile au părăsit consumatorii individuali.

Agora Tech Lab

Experiența Agora Tech Lab se bazează pe recompensele de reciclare bazate pe criptocuritate, similară cu cea a companiilor descrise mai sus, cu o singură diferență esențială: tokenul digital poate fi răscumpărat pentru serviciile publice. În acest fel, compania își propune să integreze recompensele de reciclare bazate pe blocuri în economiile locale, consolidând legăturile comunitare, în același timp în care îmbunătățește ratele de reciclare.

 

Ministerul pentru Infrastructură al Olandei

Majoritatea soluțiilor de gestionare a deșeurilor bazate pe blocuri descrise mai sus se concentrează pe îmbunătățirea ratelor de reciclare. Ministerul Olandez pentru Infrastructură prevede un alt mod de a pune în aplicare tehnologia de blocaj pentru gestionarea deșeurilor: îmbunătățirea responsabilității și a vizibilității în ceea ce privește deșeurile în timp ce acestea sunt în tranzit.

În aprilie 2018, agenția a anunțat că a cerut companiilor de software să dezvolte o soluție personalizată de gestionare a deșeurilor, care să permită o mai bună urmărire a deșeurilor pe parcursul călătoriei de la producători la depozitele de deșeuri.

Problemele legate de gestionarea deșeurilor vor deveni mai dificile, deoarece cantitatea de deșeuri produse de populația lumii crește. În timp ce tehnologia blockchain nu poate rezolva toate problemele din industrie, aceasta înseamnă îmbunătățirea responsabilității și oferirea de stimulente mai bune pentru reciclare. Deoarece fiecare bit ajută la reducerea problemelor legate de deșeurile din lume și la atenuarea efectelor poluării, tehnologia blockchain se va dovedi a fi o parte importantă a soluției pentru gestionarea deșeurilor.

Comments (No)

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.