Cum Inovarea Blockchain poate ajuta la eficientizarea costurilor în industria construcțiilor

Construcția nu poate fi prima industrie care va vine în minte atunci când vă gândiți la zonele învechite pentru implementare a tehnologiei blockchain.

Industria construcțiilor nu este acolo unde inovația digitală a generat, în mod tradițional, numeroase incursuri și poate fi greu să ne imaginăm cum registrele distribuite ar putea ajuta persoanele ale căror munca este sa toarne fundații sau acoperișuri.

Cu toate acestea, blockchain oferă câteva inovații promițătoare pentru lumea construcțiilor, mai ales când vine vorba de gestionarea tuturor datelor necesare pentru a ridica clădirile de astăzi. Acest lucru contează nu numai pentru că ar face mai ușoara muncă arhitecților, constructorilor și inspectorilor, dar și pentru că ar asigura o eficiență rentabilă pentru industria construcțiilor.

Provocările industriei de construcții: Complexitatea costurilor și a informațiilor

 

S-ar putea presupune că costul construcției unei clădiri a scăzut semnificativ în ultimul secol, deoarece materialele și metodele de construcție au devenit mai puțin costisitoare. Dar ai greșit.

Este adevărat că materialele de construcție și costurile cu forța de muncă asociate acestora au devenit mai accesibile. Instalația de gips-carton a înlocuit instalațiile de tencuială intensivă. Cherestea imensă și greoaie necesară pentru construcția de cadre cu baloane a fost înlocuită cu cuiburi de mărfuri mai puțin costisitoare folosite pentru încadrarea platformei. Mai recent, țevile din plastic au luat locul unor cupru și fontă costisitoare în multe clădiri.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor inovații rentabile, prețul median al locuințelor în 2000 a fost de aproape patru ori mai mare decât prețul ajustat la inflație în 1940, înainte ca multe inovații de construcție moderne să intre în joc.

Motivele acestui „creep al costurilor” sunt multe și variate. Munca a devenit mai scumpă, casa medie de astăzi este mai mare și standardele de siguranță au devenit mai rigide. Tehnologia Blockchain nu poate face prea multe pentru a aborda aceste probleme de bază.

Cu toate acestea, o creștere de patru ori a prețurilor mediane ale locuințelor este foarte abruptă, iar acești factori singuri nu o explică.

O altă chestiune critică care conduce la creșterea costurilor în construcții – și una pe care tehnologia de blocaj le poate ajuta să o rezolve – este dificultatea de a gestiona toate informațiile complexe care sunt necesare pentru a construi o clădire astăzi.

Complexitatea informației este o provocare semnificativă pentru industria construcțiilor de astăzi. Spre deosebire de secolul al XX-lea, când materialele de construcție aveau tendința de a fi obținute la nivel local, cerințele de construcție erau mai laxe, iar deciziile privind detaliile de construcție a clădirilor – unde ar fi fost așezate exact țevi sau fire, de exemplu – industria de construcții de astăzi se bazează pe o multitudine de date care pot fi dificil de gestionat și de comunicat eficient. Acest lucru contribuie la creșterea costurilor de construcție.

Astăzi, materialele de construcție provin din întreaga lume, iar problemele legate de programare sau de livrarea unui element pot face bulgări de zăpadă și pot ține un întreg proiect. Proiectele de clădiri moderne, care sunt adesea create de către arhitecți care nu vizitează niciodată șantierul de construcții, includ o cantitate imensă de detaliu pe care constructorii trebuie să o interpreteze în mod eficient pentru a evita riscurile de siguranță și responsabilitate. Achizitorii de bunuri au puține mijloace pentru a se asigura că constructorii fac ceea ce promite, mai ales că multe dintre sistemele cruciale ale unei clădiri sunt ascunse în locuri inaccesibile în care chiar și inspectorii profesioniști în construcții nu pot detecta probleme.

Utilizarea tehnologiei Blockchain pentru îmbunătățirea construcției

 

Prin utilizarea registrelor distribuite pentru stocarea și partajarea datelor, industria construcțiilor poate realiza trei inovații principale care vor contribui la reducerea costurilor de construcție și la îmbunătățirea calității.

1. Descentralizarea datelor privind construcția clădirilor

În loc să se bazeze pe platformele centralizate de modelare a informațiilor despre clădiri (BIM) pentru a comunica informații cu privire la proiectarea clădirilor, arhitecții, constructorii și inspectorii în construcții ar putea muta datele de proiectare a clădirilor într-o coală distribuită.

Avantajele acestei abordări includ asigurarea faptului că o schimbare făcută de o parte (cum ar fi un constructor de la locul de muncă care realizează că un anumit detaliu al unui proiect de clădire nu poate fi implementat așa cum este specificat din cauza unei probleme neprevăzute de proiectanți) sunt comunicate în mod transparent tuturor părților interesate.

Acest tip de date imuabile și distribuite ar aduce beneficii investitorilor, inspectorilor și arhitecților în domeniul construcțiilor comerciale și rezidențiale. Și pentru proprietar, este ușor să vă imaginați avantajul de a avea un record imuabil de proiectare și construcție a unei case. Dacă v-ați întrebat vreodată, de exemplu, unde să tăiați un perete în casa dvs. pentru a lega cablajele existente și a instala o priză nouă, știți că este în mare măsură un joc de ghicit deoarece nu aveți niciun record care să arate exact unde a fost instalat cablajul . Dacă planurile de construcție ar fi fost stocate într-un registru distribuit unde orice parte interesată cu permisiune ar putea să le acceseze, chiar și după decenii de la construirea unei clădiri, acest tip de informații ar deveni ușor de obținut.

 

2. Reducerea fraudei prin contracte inteligente

Deplasarea înregistrărilor de planificare și construcție a clădirilor în blocuri va contribui, de asemenea, la combaterea fraudei, permițând utilizarea contractelor inteligente. În loc să se bazeze pe inspectori în construcții și contracte convenționale pentru a se asigura că clădirile sunt construite conform promisiunilor, contractele inteligente ar putea împiedica un constructor să fie plătit sau un element să fie traversat de lista de locuri de muncă, până când blocul confirmă că este îndeplinită o anumită condiție.

Pe termen scurt, verificarea dacă au fost îndeplinite cerințele ar putea necesita inspecții manuale în multe cazuri. Dar este posibil să vă imaginați un viitor în care dispozitivele inteligente permit ca aceste date să fie colectate și transmise automat contractelor inteligente. De exemplu, țevile – care pot fi deja reglate și monitorizate prin utilizarea tehnologiei IoT – ar putea include senzori care să poată confirma tipul de material din care sunt fabricate și unde sunt amplasate într-o clădire. Datele senzorilor ar permite unui contract inteligent să confirme că țevile sunt instalate conform specificațiilor clădirii, chiar dacă sunt ascunse în spatele pereților sau în plăci de beton. În acest caz, senzorii și contractele inteligente ar putea elimina, practic, riscul ca constructorii să pună o țeavă de dimensiuni inadecvate sau să instaleze o țeavă într-o locație necorespunzătoare (cum ar fi de-a lungul unui perete exterior unde ar putea îngheța) fără a fi prinși.

3. Îmbunătățirea managementului lanțului de aprovizionare

 

Îmbunătățirea managementului lanțului de aprovizionare este un caz-cheie în utilizarea tehnologiei de tip blockchain într-o varietate de industrii.

 

Astăzi, dacă materialul de construcție nu poate fi livrat la timp sau materialele greșite sunt expediate, constructorii care sunt afectați de aceste probleme au capacitatea limitată de a le descoperi în avans. Cu toate acestea, dacă datele lanțului de aprovizionare pentru construcții au fost mutate într-un registru distribuit, acestea ar fi mult mai bine poziționate pentru a anticipa problemele de livrare a materialelor sau defectele și pentru a planifica în consecință. De exemplu, dacă un constructor știe că a existat o întârziere de fabricație cu panouri de gips-carton pe care a planificat să le primească și să înceapă să le instaleze într-o săptămână, el ar putea să-și schimbe focalizarea, deocamdată, de la instalarea unor știfturi interioare (care vor fi folosite gips-carton) pentru a acoperi acoperișul (care poate fi finalizat fără să aștepte livrarea geamului), pentru a evita pierderea timpului.

Toate aceste inovații ar contribui la reducerea riscurilor și a ineficiențelor care contribuie la costurile spiralate ale construcțiilor de clădiri, făcând în același timp clădirile mai sigure și mai ușor de administrat pentru persoanele care locuiesc sau lucrează în acestea.

Până în prezent, inovațiile bazate pe blocheni în industria construcțiilor rămân în cea mai mare parte o viziune îndepărtată; puține companii au început să le pună în aplicare. Dar există organizații cum ar fi Consorțiul de construcție a blocurilor, cu scopul de a conduce tipurile de inovații descrise mai sus. Blocherile precum BitRent folosesc registrele distribuite pentru a permite un grad mai mare de transparență în proiectele de construcție pentru persoanele care investesc în acestea.

Tehnologia Blockchain nu poate perturba industria construcțiilor la fel de repede ca și ceilalți, însă nevoia este clară și tehnologia face deja incursiune.

 

Comments (No)

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.