BBVA prima banca care va oferi imprumuturi folosind Blockchain

Banca spaniolă BBVA a devenit prima bancă globală care a emis un împrumut folosind tehnologia Blockchain DLT.

Fondată în 1857, BBVA este una dintre cele mai importante bănci din Spania și un important grup de servicii financiare globale. BBVA este, de asemenea, cea mai mare instituție financiară din Mexic și are o prezență puternică în America de Sud și regiunea Sunbelt din S.U.A.

 

Tehnologia Blockchain poate oferi avantaje clare pentru toate părțile pe piața creditelor corporative în ceea ce privește eficiența, transparența, securitatea„, a declarat Carlos Torres Vila, directorul BBVA, potrivit raportului Financial Times. „Este un alt exemplu puternic în ceea ce privește modul în care tehnologia perturbatoare poate fi utilizată pentru a adăuga valoare serviciilor financiare, ceea ce este esențial pentru strategia noastră„.

 

Financial Times a menționat că DLT poate accelera și simplifica tranzacțiile complexe, făcând schimbări și actualizări imediat vizibile pentru toate părțile. Aceste beneficii sunt deosebit de importante pentru împrumuturile corporative și sindicalizate, care de obicei implică mulți actori participanți care au nevoie de acces la înregistrările tranzacțiilor. Un alt aspect important este faptul că un sistem DLT unic este mai ieftin de întreținut decât mai multe sisteme utilizate de diferite bănci.

 

Potrivit unui comunicat de presă al BBVA, aceasta este „prima tranzacție globală de împrumuturi corporatiste folosind tehnologia blocchain din negocierea contractului până la semnarea acestuia„. Proiectul pilot, finalizat în colaborare cu compania Indra de tehnologie spaniolă, a permis închiderea unui contract de 75  milioane euro împrumut folosind o soluție DLT dezvoltată de BBVA.

 

Indra este lider în tehnologia informației (IT) din Spania și America Latină și un furnizor mondial de soluții brevetate pentru piețele de transport și apărare. Atât BBVA, cât și Indra participă la proiecte globale pentru a crea standarde DLT cum ar fi R3, Hyperledger, Enterprise Ethereum Alliance și Spania Alastria.

 

BBVA implică clienții săi în procesele de proiect, cum ar fi definirea, dezvoltarea și implementarea cerințelor„, a declarat Ricardo Laiseca, șeful BBVA pentru finanțe globale pentru corporații și investiții bancare, potrivit comunicatului de presă. „În acest fel, BBVA oferă clienților săi nu numai cele mai bune soluții financiare, ci și cele mai avansate capabilități tehnice și inovatoare„.

 

Derek White, șeful global  BBVA, a adăugat că DLT sa dovedit a spori transparența și viteza tranzacțiilor, îmbunătățind totodată eficiența acestora.

 

Procesul de negociere și finalizarea condițiilor dintre BBVA și Indra a fost dezvoltat pe baza unei soluții interne bazate pe baza de coduri Hyperledger. Merită remarcat faptul că Carlos Kuchkovsky, CTO al noii afaceri digitale la BBVA, a fost recent confirmat ca membru al Consiliului de Administrație al Hyperledger. În declarația sa despre confirmare, Kuchkovsky a menționat că BBVA utilizează tehnologia Hyperledger în mai multe proiecte și a declarat că banca dorește să-și sporească contribuția la Hyperledger prin colaborarea cu alți membri și contribuind la proiectele sale open source.

 

Odată ce a fost convenit contractul dintre BBVA și Indra, testnetul public Ethereum a fost folosit pentru a înregistra restul documentelor tranzacției. Un comunicat de presă comun a subliniat că înregistrarea într-un blocaj public garantează integritatea contractului convenit, deoarece orice modificare a documentului convenit ar conduce la un hash complet diferit.

 

Indra a dezvoltat, de asemenea, produse și soluții DLT în mai multe sectoare, inclusiv în sectoarele financiar, asigurări și retail.

 

„Indra este în avangardă când vine vorba de crearea de aplicații bazate pe tehnologia blockchain, care este destinată să devină una dintre tehnologiile care vor schimba modul în care interacționăm cu produsele și serviciile financiare”, a declarat Borja Ochoa, directorul serviciilor financiare la Indra, potrivit comunicatului de presă. „Acest pilot a servit ca o oportunitate de a participa la prima operațiune de împrumut corporativ bazată pe tehnologia blockchain din lume. Operațiunea întărește poziția BBVA și a Indra ca lideri în aplicarea practică a tehnologiilor de tip blockkchain „.

 

Comments (No)

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.