Bitcoinul ar putea declansa o criză mondială de proporții?

Bitcoin a depășit 17 mii de dolari și pare să crească în continuare. Joi a crescut cu peste 30% într-o zi şi a adunat un avans de 70% în doar o lună.

Joi, de pildă, bitcoinul a fost împins prima dată la 15 mii de dolari de ştirea că operatorul pieţei de derivate din Australia ar urma să folosească pentru tranzacţii tehnologia blockchain, folosită de #criptomonede, dar care este analizată pentru a fi folosită pentru tranzacţii bancare. Motivul spune tot. Nu e vorba de moneda virtuală, ci de tehnologie, care deja e explorată de mult timp pentru sistemul financiar clasic, pentru că scade costurile. Arată frenezia în care s-a intrat.

 

O ştire negativă despre bitcoin care în alte vremuri ar fi făcut ravagii a trecut acum ca gâsca prin apă. O piaţă de #Bitcoin a anunţat pierderea a 60 de milioane de dolari în urma unor atacuri informative.

Apoi a venit informația că produsele derivate cu bitcoin vor intra la tranzacționare în această lună pe piețele clasice și atunci a sărit iar.

Creşterea aceasta care nu se mai termină a început să sperie. Magazinul virtual de jocuri Steam a anunţat că nu mai acceptă Bitcoin.

Cum pot sa-mi securizez portofelul Bitcoin?

Valoarea bitcoin a crescut de 15 ori în acest an. În ultimele două luni pur şi simplu a luat-o razna.

Impusul mare a fost primit în urma deciziei operatorului de piete CME, cel care deține și bursa din Chicago, de a accepta la tranzacţionare produse financiare derivate cu suport în bitcoin. Un pas pe care unii îl consideră periculos. 

 

Managerul unui fond de hedging destul de cunoscut peste ocean avertizează că, în cazul în care planetele se aliniază în cea mai proastă poziţie, bitcoin poate declanşa un deranj similar celui venit la prăbuşirea Lehman Brother. Adică Mare Recesiune pornită în 2008.

Portofel Bitcoin

E o diferenţă de statură între o ditamai banca de investiţii şi o monedă virtuală. Însă managerul respectiv are câteva argumente. Criza ar putea apărea nu din bitcoin, ci din produsele care au suport în moneda virtuală.

În situaţia în care bitcoin se va prăbuşi, casele de clearing ar urma să aibă probleme grave. Acestea sunt cele care asigură compensarea tranzacţiilor între jucători, ca totul să fie acoperit. În situaţia în care un trader care este deschis cu pariuri pe creştere şi bitcoinul se năruie înregistrează pierderi masive şi nu-şi poate acoperi contractul, atunci casa de clearing trebuie să acopere ea suma, pentru că la capătul celălalt e un alt jucător care a pariat pe scădere, el a câstigat şi îşi vrea banii.

Ce este BitCoin, cum a apărut și cum funcționează

O astfel de situaţie ar putea lovi case mai mici care nu pot absorbi un şoc. Şi de aici va fi un efect de domino pentru că va fi afectat tot sistemul, inclusiv derivatele obşinuite. Practic ar fi foarte periculos ca o monedă virtuală, încă neexplorată suficient şi mai ales aflată în bulă speculativă, să fie pusă pe picior de egalitate cu obligaţiuni ale trezoreriei americane, indici bursieri, cu produse seriose şi cu lungă istorie.

 

https://youtu.be/rpGvo3XUZhI

Bitcoin ar putea ajunge la o cotație de 1 milion de dolari

Comments (No)

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.